Aniek is 28 jaar en komt uit regio Twente. Naast Frame Running vindt ze schrijven ook heel leuk. Daarom zal ze af en toe een stukje schrijven voor onze website. Lees hier haar eerste artikel.

“Waarom moeilijk doen als het samen kan?”

“Hi, ik kom eraan hoor! Hopelijk blijft het droog! Tot zo!”, appte mijn vriendin een tijdje terug.

Laatst was ik aan het appen met een goede vriendin van mij. Ik ken haar al heel erg lang, en het is altijd super leuk wanneer wij afspreken. We kunnen gezellig theeleuten, urenlang kletsen en spelletjes spelen met elkaar. Daarnaast woont zij bij mij in de buurt én is ook een fanatiek hardloopster, dus recent is de sport hardlopen aan bovenstaand rijtje toegevoegd!

Hiervoor zijn we nooit eerder samen gaan hardlopen. De reden daarvoor is dat zij geen lichamelijke handicap heeft en ik wel. Zij maakt dus geen gebruik van loophulpmiddelen, ik van een Framerunner. Dit weerhield ons ervan om samen te gaan hardlopen. Maar dat hoeft absoluut geen probleem te zijn hebben ondervonden. Wij vonden het juist leuk om samen deze sport te beoefenen, terwijl we ondertussen lekker konden kletsen met elkaar.

Nadat ik haar appje had gelezen vulde ik mijn waterfles, deed gauw mijn sportschoenen aan en stapte op mijn Framerunner. Ik rende naar de straat toe, waar zij ook net op dat moment kwam aangerend. Na een uitgebreide begroeting gingen we samen op pad om een lekker rondje te hardlopen.

Wat was het leuk! Nadat we de straat waren uitgerend hebben wij het wandelen afgewisseld met hardlopen en sprintjes trekken. Tijdens het wandelen kletsten we over van alles en nog wat, maakten we af en toe selfies en genoten we van de mooie natuur om ons heen. En ook niet onbelangrijk: we waren lekker in de frisse buitenlucht, kregen weer voldoende vitamine D binnen en waren fijn aan het bewegen.

Ik vergat zelfs even dat ik op een Framerunner zat, we waren zo gelijkwaardig aan elkaar! Behalve dan op de momenten dat er een obstakel (zoals een opstapje) op onze route lag, maar dan hielp zij mij met het opstapje. Het geeft een heel fijn, maar ook veilig gevoel om dit samen te kunnen doen met een goede vriendin. We kennen elkaar door en door, delen dezelfde interesses en zitten in dezelfde levensfase. Ook is het fijn dat zij mij kan helpen met een obstakel of andere onregelmatigheden die we op de route tegenkomen.

Uit onderzoek blijkt dat samen hardlopen gezelliger is dan alleen. Je kunt dan lekker samen kletsen en elkaar motiveren. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat samen hardlopen ervoor zorgt dat je fanatieker en langer traint (en dus meer calorieën verbrandt) (zie ook dit artikel)? Dus waarom moeilijk doen als het samen kan? Natuurlijk heeft alleen rennen ook zo zijn voordelen, maar samen rennen is ook leuk!

Na afloop hebben we nog een glas water gedronken en een spelletje gespeeld bij mij thuis. Ondertussen kletsten we vrolijk verder. Toen ze weer naar huis ging, hebben we een nieuwe datum geprikt om samen te gaan hardlopen.

En om even terug te komen op haar appje: gelukkig bleef het die bewuste middag droog!

– Aniek