‘’ Geweldig om op deze manier gestimuleerd te worden  om weer verder te komen in het lopen’’                                                                                                                 Ria Alders, deelnemend patiënt

Op donderdag 11 mei 2023 werd er in revalidatiecentrum Basalt, locatie Leiden, in samenwerking met Frame Running Nederland, een Frame Running clinic georganiseerd speciaal voor de volwassen patiënten die onder behandeling zijn in het revalidatiecentrum.

Het doel van de clinic was om de deelnemers, die allemaal in meer of mindere mate beperkt zijn in het lopen, kennis te laten maken met de mogelijkheden van de frames om het lopen te ondersteunen en zo wellicht te ervaren hoe het is om met minder moeite en in een hoger tempo te kunnen lopen.

In totaal hadden zo’n 12 patiënten zich vooraf aangemeld voor de clinic en zodoende was het gezellig druk op het moment van starten in de sporthal van het centrum.

Na de introductie en inleidend praatje door Petra en Henriette van Frame Running Nederland, met uitleg over de toepassing van de frames en de mogelijkheden t.a.v. het gebruiken, lenen of aanschaffen van de frames, kwam leverancier en tevens onderhoudstechnicus Rein met een ruim aantal frames de sporthal binnen. De frames zijn er in verschillende maten en kunnen op lichaamslengte worden aangepast, zodat de gebruiker goed ondersteund en zo nodig gefixeerd kan plaatsnemen op het frame.

Vrijwel direct nadat de eerste deelnemers op de frames plaats hadden genomen en deze waren ingesteld op hun lichaamsmaten en specifieke kenmerken, werden de eerste meters afgelegd. Eerst nog wat onwennig en onder begeleiding van één van de aanwezige fysio- of ergotherapeuten, maar al snel in een hoger tempo waarbij een aantal deelnemers zelfs rennend de sporthal en hun eigen grenzen verkenden. Voor diegenen een geweldig succes, aangezien zij al langere tijd niet meer op dit tempo hadden kunnen lopen.

Daarnaast ook een aantal deelnemers die de ervaring hadden dat hun aangedane been minder zwaar aanvoelde, waardoor zij het been gemakkelijker voorwaarts konden plaatsen en daardoor een flink langere afstand konden lopen dan zij gewend waren.

Meerdere deelnemers was achteraf zo enthousiast dat zij graag met deze vorm van bewegen door willen gaan. Wij hebben de mogelijkheid gekregen een aantal frames ‘op zicht’ te krijgen, waardoor we deze gemakkelijk kunnen inzetten tijdens de therapie. Super!

Al met al een leuke en succesvolle clinic voor de deelnemers en aanwezige therapeuten om inzicht te krijgen in en ervaring op te doen met de mogelijkheden van de frames in relatie tot het lopen/rennen.

De Frame Running clinic werd mede mogelijk gemaakt door de Dirk Kuyt Foundation en Zorg en Zekerheid