Samen sporten bij een atletiekvereniging

Het Gehandicapte Kind steunt Frame Running Nederland al vele jaren bij het organiseren van atletiek-clinics, het adviseren van atletiekverenigingen en bij het helpen opstarten van Frame Running-teams. Vanaf dit schooljaar gaan we – samen met het Gehandicapte Kind – ons nóg meer inzetten voor inclusieve atletiekverenigingen. Inmiddels zijn bij zo’n 40 atletiekverenigingen Frame Running-groepen te vinden. Samen willen we ervoor zorgen dat ook kinderen met een beperking andere kinderen ontmoeten op de club en meedoen. Daarom stelt het Gehandicapte Kind dit najaar 50.000 euro beschikbaar om 10 of meer atletiekverenigingen te ondersteunen met deze plannen.

Samen sporten niet vanzelfsprekend

Het is helaas niet overal vanzelfsprekend om een aangepaste sport op een reguliere vereniging aan te bieden. En het is nog lastiger om te zorgen dat kinderen met een handicap samen of gelijktijdig met andere kinderen sporten. Maar dat hoeft niet! Frame Running laat zien wat het betekent voor kinderen met een handicap om mee te doen en erbij te horen. Voor kinderen met een handicap kan dat een levensveranderende ervaring zijn. Deze verhalen laten zien dat het kan. Dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen opgroepen en veel van elkaar kunnen leren. Zo vergroten we het draagvlak voor inclusie bij alle sportverenigingen en inspireren we andere kinderen met en zonder een handicap om mee te doen.

Ideeën voor jouw club?

Hoe is de Frame Running training bij jouw vereniging georganiseerd? Doen framerunners mee aan clubactiviteiten? Trainen de framerunners tegelijk met kinderen zonder beperking? Of is dat nog niet zo, maar kan dat misschien wel anders worden georganiseerd? Wat is er nodig om te zorgen dat kinderen met en zonder beperking elkaar vanzelfsprekend ontmoeten op jullie club?Heeft jouw atletiekvereniging een duurzaam idee of projectplan om te zorgen dat kinderen met en zonder beperking elkaar regelmatig ontmoeten op de club? Dit najaar ontvangen alle Frame Running clubs een e-mail met meer informatie over het project Frame Running Kids en de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij het Gehandicapte Kind.

Samen sporten op de club

Iedere week uitkijken naar je lievelingsdag en in je clubtenue naar de training gaan. Na de wedstrijd met je clubgenoten een patatje of broodje eten in de kantine. Samen banjeren over de club, het hebben van gezamenlijke rituelen, het gevoel van saamhorigheid. Dat is waar het verenigingsleven over gaat. Lid zijn van een vereniging is veel meer dan sporten alleen. Het verbindt. En vaak een leven lang, van pupil tot penningmeester of kantinemedewerker.

Stichting het Gehandicapte Kind ziet sporten als een belangrijk middel om kinderen met en zonder beperking met elkaar te laten opgroeien. Op een natuurlijke wijze. Want als kinderen elkaar wekelijks ontmoeten op hun club en met elkaar trainen, dan vervagen de grenzen vanzelf. En ontstaat er een samenleving waarin iedereen meedoet en welkom is. Eerst op de club en daarna ook daarbuiten. Dat is de (sport)droom: Kinderen met en zonder handicap sporten samen bij de club in de buurt!