Vanaf begin 2023 is Frame Running volledig toegevoegd aan de classificatie van World Para Athletics (WPA). Dat wil zeggen dat er voor deelname aan (inter)nationale WPA wedstrijden een WPA classificatie nodig is. De WPA heeft ervoor gekozen om twee verschillende klassen met Frame Running op te nemen, de T71- en T72-klasse.

Deze classificaties zijn vergelijkbaar met de classificaties RR1, RR2 en RR3 die onder de CPISRA gebruikt werden. De T71- en T72-klasse zijn beide bedoeld voor mensen met hypertonie, athetose of ataxie. De sporters uit de T71-klasse zullen over het algemeen hulp nodig hebben om op hun running frame te komen en om met hun running frame aan de startlijn te komen. Voor de T72-klasse geldt dat het gaat om dezelfde beperkingen als voor de T71-klasse. Echter zullen deze sporters zelfstandiger functioneren, hun beperkingen zullen minder zwaar zijn dan die van de sporters in de T71-klasse.

Grofweg is de T71-klasse de opvolger van de RR1, terwijl de T72-klasse bestaat uit een combinatie van de sporters uit de RR2- en RR3-klasse. De precieze omschrijvingen van de T71- en T72-klasse zijn te vinden vanaf pagina 148 in de WPA Classification Rules and Regulations, gepubliceerd februari 2023.

Om in Nederland een nationale classificatie te ondergaan, kun je je aanmelden via NOC*NSF. Alle informatie hierover kun je vinden op de website van de Atletiekunie. Belangrijk is om te weten dat niet alle beperkingen binnen de T71- en T72-klasse vallen, bijvoorbeeld spina bifida of een halfzijdige spastische verlamming. Mocht de beperking van de sporter niet binnen de T71 of T72 vallen, dan betekent dat niet dat hij/zij niet meer mag framerunnen, dit kan immers ook zonder classificatie. Echter kan de sporter dan niet meedoen aan (inter)nationale WPA wedstrijden. Mocht de sporter dat wel willen, dan heeft atletiek voor veel verschillende handicaps een klasse. Zo hebben we in Nederland diverse sporters met spina bifida die wheelen in de T54-klasse of mensen met een halfzijdige spastische verlamming die actief zijn in de T37-klasse. Voor een overzicht van de verschillende klassen kun je dit overzicht bekijken.

Atleten met een internationale CPISRA-classificatie uit de RR1 klasse worden, als zij een classificatie aanvragen, automatisch en kosteloos omgezet naar de T71-klasse. Datzelfde geldt voor atleten met een RR2- of RR3-classificatie, zij gaan naar de T72-klasse.

Namens de Atletiek Unie,
Bente Oude Booijink,
Medewerker topsport