Mensen met een beperking vinden het vaak moeilijk om de voor hen geschikte sport(club) te vinden. Tegelijkertijd is het voor veel Frame Running clubs een uitdaging om de juiste doelgroep te vinden. Van 15-24 september is de Nationale Sportweek. Tijdens deze sportweek organiseert de Frame Running groep van Olympus ’70 ‘open trainingen’. Een goed idee om nieuwe leden te vinden én om potentiele atleten te laten kennismaken met Frame Running!

Door Ellen Naastepad, Frame Running trainer bij Olympus ’70
Binnen de gemeente Westland hebben wij sinds de Nationale sportweek van 2022 een campagne lopen voor sporters met een beperking. Zo goed als alle sportverenigingen in de gemeente Westland stellen in de week van de Nationale Sportweek hun deuren open tijdens hun training, zodat geïnteresseerden of nieuwe atleten mee kunnen komen trainen tijdens reguliere training.
Vanuit de gemeente en de sportcoaches wordt hier ondersteuning aan gegeven middels bekendmaking, een website, inschrijvingsmogelijkheid en de nodige communicatie en organisatie hier rond.
Hiervoor is een promotiefilmpje gemaakt en een bekende paralympische sporter is uitgenodigd om kort de mensen enthousiast te maken voor deze sportweek.

Vorig jaar hadden wij 2 inschrijvingen voor de open training. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is het voor deze doelgroep wél. Deze 2 atleten sporten nu nog steeds bij ons.
Voor het promotie filmpje voor de sportweek zijn zij ook bij ons tijdens een training komen filmen en deze beelden gebruikt. Voor de atleten superleuk om mee te maken en te ervaren maar ook om zichzelf later terug te zien op social media, op tv bij regionale omroep en of in de krant met een foto.

Tip van Ellen:
Maak gebruik van wat er binnen je vereniging aan netwerk aanwezig is. Schroom niet om hierbij hulp te vragen om bekendheid te kunnen geven aan Frame Running of leden/atleten te werven. Zijn er revalidatie- en zorginstellingen in de regio aanwezig? Zoek contact met de sportafdeling en/of de therapeuten, zodat je een kanaal hebt waar je de doelgroep direct kunt aanspreken.

Wij zijn met 6 atleten na de allereerste openingstraining begonnen en zijn binnen 2 jaar uitgegroeid naar 14 atleten. Dit is uiteindelijk vooral gelopen via mond-op-mond reclame. Atleten die bij je trainen of hun ouders vertellen over Frame Running op school of mensen beginnen met Frame Running als therapie en gaan later verder met sporten bij een club in de buurt.

Andere tips verzameld door Frame Running Nederland om contact te leggen met nieuwe leden:
– Spreek mensen persoonlijk aan, nodig potentiele atleten expliciet uit. Veel mensen denken al snel ‘dat het toch niet echt voor hen is’. Een vaste datum, waarop je nieuwe atleten uitnodigt, helpt. Bijvoorbeeld een open training of een clinic
– Vraag of contactpersonen een keer komen kijken bij de training, dan wordt namelijk pas goed duidelijk wat Frame Running is en voor wie
– Omschrijf heel duidelijk de doelgroep
– Belangrijke partners: (kinder)fysiotherapeuten in de regio, – buurtsportcoaches/ beweegmakelaars in de regio, MS-café, mytylscholen, revalidatiecentra of – afdelingen
– Maak (ook) gebruik van social media (tag: Frame Running Nederland!)