Nina nam deel aan de Frame Running clinic in Vogellanden. Lees hier haar enthousiaste verslag:

Op donderdag 16 maart werd vanuit Frame Running Nederland een Frame Running workshop georganiseerd voor geïnteresseerde revalidanten in revalidatiecentrum de Vogellanden in Zwolle. Hier kwamen heel wat revalidanten op af, en ook de klinische revalidanten, die elders in de sportzaal bezig waren, konden hun ogen niet van de framerunners afhouden en waagden ook een poging. Datzelfde geldt voor de behandelaren (fysiotherapeuten, psychomotorisch therapeuten etc.) – iedereen was enorm enthousiast! Het was een enorm spektakel, waarbij we na eerst alle frames te hebben aangepast op de verschillende deelnemers en binnen geoefend te hebben in de gymzaal, ook buiten een paar rondjes ‘geracet’ hebben.

“Wat een ontdekking! Ik had niet gedacht ooit nog te kunnen hardlopen”

Zelf ben ik aan het revalideren van een caudalaesie (incomplete dwarslaesie), waardoor ik uitval heb van mijn heupabductoren, -extensoren en voetheffers, met name links. Ondanks dat ik blij ben dat ik überhaupt nog kan lopen, is het een groot gemis niet meer de dagelijkse kleine wandelingetjes te kunnen doen, de lange wandeling op zondag, de huttentochten door de bergen in de zomer, en… het hardlopen, wat ik zo graag deed, alleen en met mijn vriend. Ik train hard en boek wel vooruitgang qua looptraining op de loopband, maar helaas houd ik dit tot dusver door de spierzwakte niet langer dan 2 km vol. Zodra ik echter op de framerunner zat, liep ik zo al kletsend met de leiders van de clinic heel wat rondjes achter elkaar! Zo ervaarde ik voor het eerst hoe het was om te rennen, maar dan zonder pijn, en met veel minder inspanning, doordat je benen niet je lichaamsgewicht volledig dragen. Het gaf een enorm bevrijdend gevoel om een sport te ontdekken waarbij je echt je energie kwijt kan, en ‘diep’ kan gaan. Ook andere revalidanten renden stralend met de framerunner: “Ik had niet gedacht dit ooit nog te kunnen!” en “Wat heerlijk om zó gemakkelijk zó hard te kunnen gaan!” heb ik veelvuldig gehoord.

“Frame Running geeft een enorm bevrijdend gevoel”

Aan het eind van de clinic sloot Bob Mijwaard af, één van de begeleiders van de clinic. Hij gaf aan altijd marathons te hebben gelopen, maar dat dit sinds zijn CVA ca. 6 jaar geleden niet meer gaat door uitval van zijn rechterbeen. Echter vertelde hij dat met de framerunner had getraind en het hiermee gelukt was wederom nagenoeg een hele marathon te lopen. Ongelofelijk inspirerend!

Eén ding weet ik zeker: dit was voor mij – en met mij velen anderen, de eerste maar zéker niet de laatste keer dat we zijn gaan framerunnen!

Nina 

P.s. Deze clinic werd mogelijk gemaakt door financiële steun van de Hersenstichting en Dirk Kuyt Foundation.