Verslag FNO Klein Geluk Frame Running clinic op Fransezoom, Nieuwerkerk

Na een paar keer telefonisch overlegd te hebben was het 30 mei 2023 dan zo ver! De Frame Running clinic werd gehouden op de Fransezoom (woon- en dagbestedingslocatie van Gemiva).

We hadden flink wat mensen met wie we de frames wilden uitproberen, dus gelukkig waren er ook een heleboel frames aanwezig. Het was echt ontzettend leuk om te zien dat cliënten van wie je het soms niet verwacht er zo vandoor gingen in de frames. En die cliënten moesten daar dan uiteraard zelf ook hard om lachen (waar wij dan ook weer om moesten lachen). Zelfs een cliënt die al een jaar of twee niet meer in zijn loopwagen gelopen had (omdat hij er niet meer mee vooruit kwam), ging er in het frame zo vandoor met een big smile op zijn gezicht!

Een paar cliënten pakten het ook wat voorzichtiger aan… eerst maar eens even voelen wat dit nu weer is. Maar met begeleiding werden er dan toch wel voorzichtig wat stapjes gezet.

Een cliënt zag de frames en dacht direct al: mij niet gezien! Ook met wat geruststelling, duidelijkheid en bekende personen gaf deze cliënt duidelijk te kennen dat hij liever een andere hobby koos.

We mochten drie frames houden om wat langer uit te proberen, heel fijn voor de wat meer behoudende cliënt en voor de cliënten die op de clinicdag niet op de locatie aanwezig konden zijn.

De behoudende cliënten bleken inderdaad net wat meer tijd nodig te hebben, maar eigenlijk kregen ze het lopen in het frame allemaal onder de knie, en genoten hier ook echt zichtbaar van. Het sturen erbij dat is dan nog wel een extra opgave…

Omdat we meerdere locaties hebben zijn de frames op “tour” gegaan langs de verschillende locaties.

Op een van de kinderdagcentra hebben we eerst maat M geprobeerd met een aantal kinderen. Ook hier was er vooral veel enthousiasme. Sommige kinderen renden er zo mee weg en konden ook zelf sturen. Bij sommigen was de stuurgeleider wel van belang en bij sommige kinderen moest het sturen door iemand anders worden gedaan. Het was te leuk om alleen maar rond te kijken (en te moeilijk om te met sturen te combineren). We hebben de maat L nog niet geprobeerd, maar er zijn een paar kinderen die op die maat zouden passen die het ook leuk zouden vinden en het zouden kunnen. Zelfs een van de volwassen cliënten wilde echt ook even een proefrondje maken. Leuk om te zien dat zij normaal gesproken rustig en bescheiden overkomt en er nu als een haas door de gangen vandoor ging met veel plezier.

Concluderend kunnen we zeggen dat het framerunnen echt een groot succes is voor de meeste cliënten, ook voor cliënten die al een tijd niet meer gelopen hebben. De meeste cliënten lopen er zo in weg. Het erin zetten is soms nog wel eens een puzzel, en sturen is soms ook nog lastig. We willen graag voor meerdere cliënten een frame aanschaffen, maar zijn nog zoekend hoe we ze vergoed kunnen krijgen voor de verschillende cliënten.

Yvonne Timmermans, ergotherapeut dienst Behandeling & Ondersteuning.

Deze clinic werd mogelijk gemaakt door FNO Klein Geluk.

FNO Klein Geluk maakt prachtig filmpje over Frame Running | Frame Running