Maandag 21 augustus 2023 was het zover: Fabian mocht running frames gaan testen bij het Harry Jan Keizer Frame Running Belevingscentrum in Hengelo. Wat had hij hier naar uitgekeken!

Fabian is een jongen van 15 jaar, die op vijfjarige leeftijd in 2013, rolstoelafhankelijk is geworden door verwijdering en behandeling van een kwaadaardige hersentumor.

Voordat Fabian gediagnosticeerd werd met een hersentumor was hij echt een jongetje wat genoot van het bezig zijn. Hij zat op zwemles, genoot van het buiten zijn en bewegen: fietsen, voetballen, gymmen. Kortom alles wat kinderen graag doen. Het was dan ook niet gemakkelijk om voor hem een leuke uitdagende sport te vinden toen hij rolstoelafhankelijk werd: eigenlijk alles wat hij leuk vond kon niet meer, was te vermoeiend of kon hij gewoonweg niet meer handelen.

Totdat hij op school via Special Heroes in contact kwam met een framerunnersgroep. Dit was het helemaal: lekker kunnen lopen/rennen/bewegen net als andere kinderen op de atletiekbaan. Maar vooral de vrijheid die je ermee terugkrijgt, gewoon lekker bezig zijn, af en toe een wedstrijd maar vooral genieten met anderen. Tot 2019/2020 genoot Fabian elke zaterdag van het framerunnen. Totdat Corona kwam…… er niet meer gesport mocht worden en uiteindelijk de framerunnersgroep werd opgegeven, helaas.

In juli 2023 werden we erop geattendeerd dat er een atletiekvereniging bij ons in de buurt was waar ze ook met Frame Running bezig zouden zijn. Ik heb hierop contact gezocht en een afspraak gemaakt om Fabian mee te laten trainen. Het was weer net als eerst, hij vond het geweldig. Er was wel een klein minpuntje: de Petra-bike waarmee hij altijd goed kon lopen, liep nu niet zo fijn meer als voorheen. Deze was wel een maatje groter, want Fabian was natuurlijk gegroeid. Maar toch, na diverse keren opnieuw instellen, zadels wisselen etc. was het toch niet zoals voorheen. Na een training kwam er een ouder van één van de mede-framerunners naar ons toe. Ze had gezien dat we moeilijkheden hadden met de goede instellingen van het running frame en gaf ons de tip om naar het Frame Running Belevingscentrum in Hengelo te gaan. Hier hadden ze alle in Nederland verkrijgbare running frames staan die je mocht testen zodat je kon kijken welk running frame het beste bij je zou passen. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. En een paar weken later, op 21 augustus zijn we richting Hengelo gegaan.

We hebben in het Frame Running Belevingscentrum een geweldige dag gehad. Fabian heeft alle running frames kunnen en mogen testen, er is naar de juiste instellingen gekeken en we hebben een heleboel informatie mogen krijgen over de aanschaf van een running frame en alles daaromtrent wat erbij komt kijken. Mocht er iets niet duidelijk zijn, mag je altijd contact opnemen om verder op weg geholpen te worden. Natuurlijk is er een “winnend” running frame uit de bus gekomen, ééntje die aansluit en past bij Fabian. We zijn blij dat we dit running frame hebben mogen bestellen dankzij de kennis en behulpzaamheid van het Harry Jan Keizer Frame Running Belevingscentrum. Het Harry Jan Keizer Frame Running Belevingscentrum is een aanrader aan allen die zich bezig houden met Frame Running of deze sport een warm hart toedragen.