Wil je weten hoe een weekje Camp & Cup in Denemarken er aan toe gaat? Lees dan hier het verslag van Gerlinda.

Hoe ziet een week op de Internationale Frame Running Camp & Cup in Denemarken eruit:

Dag 1: Zondag
De dag van aankomst. De atleten komen aan in Denemarken en er is de mogelijkheid om je frame alvast te stallen in de sporthal die naast de atletiekbaan ligt. Deze gaat ’s avonds op slot dus je kunt hier je frame en overige spullen die je overdag nodig hebt veilig laten staan. Ook wordt het Nederlandse kamp opgezet, met partytent, stoelen, vlaggetjes enz.

Om te overnachten maakt het Nederlandse team meestal gebruik van Camping Absalon in Rodovre een voorstadje van Kopenhagen. Hier zijn campingplaatsen en houten huisjes te huur. Er zijn twee toiletgebouwen met goede voorzieningen voor mindervaliden. De afstand tot de atletiekbaan is 5 kilometer. https://www.dcu.dk/en/dcu-camping/copenhagen-absalon

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om in de school naast de atletiekbaan te overnachten. In deze school is tevens tijdens het evenement de administratie van het kamp, de catering, toiletten enz. gevestigd. Ook is er een grote kantine om even rustig te zitten. Ook bij minder mooi weer kun je hier goed terecht. Bij het atletiekstadion zijn voldoende rolstoeltoegankelijke toiletten en ook zijn er volop kleedkamers met ruime douchegelegenheid en doucherolstoelen die je kunt gebruiken.

Voor het overnachten kun je natuurlijk ook kiezen voor een hotel, jeugdherberg of appartement via bijv. air BNB als je meer comfort nodig hebt of wilt.

Deze eerste dag kun je zelfstandig al wel op de baan trainen maar er worden nog geen officiële trainingen gegeven.

Dag 2: Maandag
Vanaf vandaag starten de trainingen. Elke ochtend zijn er drie trainingsmomenten, deze starten om 9:00 uur, 10:00 uur en 11:00 uur. Voor de ochtendtrainingen wordt je vaak ingedeeld per land of op niveau. Dat zal afhankelijk zijn van het aantal deelnemers en het niveau van de deelnemers. Ter plekke valt daar altijd nog wel iets mee te schuiven. Na het ochtendprogramma staat er in de school een lunchbuffet klaar met heerlijke belegde broodjes. ’s Middags zijn er sowieso twee, maar soms ook wel drie trainingsmomenten.
Er wordt vanuit gegaan dat je tenminste aan één training per dag deelneemt, een tweede training is een vrije keuze.
Mocht één training voor jou het maximaal haalbare zijn per dag, dan kan er in overleg gekeken worden welk trainingsmoment op de ochtend of eventueel de middag het meest geschikt is.

Voor degenen die nog niet eerder deelgenomen hebben zal er nog een classificatiemoment zijn. Dit is een (verplichte) afspraak met twee classificeerders die op basis van de aangeleverde medische informatie, een gesprek, lichamelijk onderzoek en looptest met en zonder frame bepalen in welke klasse je ingedeeld wordt. Hierdoor zullen de wedstrijden later in de week plaatsvinden tussen atleten van een min of meer gelijkwaardig niveau. Hier worden wel kosten voor in rekening gebracht, deze waren afgelopen jaar ca. €25.

Dag 3: Dinsdag
Deze dag zal er in grote lijnen hetzelfde uitzien als de maandag. In de loop van de dag zal er nog een framecontrole plaatsvinden. Dit is een stuk minder spectaculair dan het klinkt. Men kijkt met name of je frame aan de gestelde afmetingen voldoet. Eén aandachtspunt daarbij is dat tijdens de Camp & Cup je frame moet beschikken over de stuurbeveiliging, dit mag d.m.v. de gasdrukveer of met elastieken zoals sommige merken frames gebruiken. Spaakbeschermers (met of zonder reclame) zijn niet toegestaan. En ook overige reclame op het frame is niet toegestaan. De firma naam en je eigen naam is natuurlijk geen enkel probleem.

Dag 4: Woensdag
’s Ochtends zijn er net als op maandag en dinsdag nog drie trainingsmomenten. Daarna is er tijd voor de lunch en gaan we ons klaarmaken voor de openingsceremonie. De vlaggendrager zal daarbij voorop gaan. Het Nederlandse team trekt elk jaar alles uit de kast om er mooi oranje op te staan. Sinds dit jaar hebben we prachtige oranje trainingsjacks en hoeden.

Tijdens de openingsceremonie lopen de landen achter elkaar in een lange optocht voor de hoofdtribune met toeschouwers langs. Vervolgens stellen de landen zich naast elkaar op, op het middenterrein met het gezicht naar de tribune. Er wordt een welkomstwoord gesproken door de organisatie en de landen worden om beurten voorgesteld door de speaker waarbij ook de volksliederen gespeeld worden. Dit is een mooi en indrukwekkend gebeuren.

Na afloop van de openingsceremonie is er nog de mogelijkheid om te oefenen met het elektronisch startpistool. Dit is een mooie gelegenheid om hier even aan te wennen. Het is niets meer dan dat je de gelegenheid krijgt om een aantal keren weggestart te worden met de officiële startprocedure en het elektronische startpistool.

Dag 5 en 6: Donderdag en Vrijdag
Op deze dagen staan de meeste wedstrijden gepland. Ook kunnen er, als er veel deelnemers in een categorie op een bepaalde afstand zijn, eerst voorrondes gelopen moeten worden. Afhankelijk van je gekozen afstanden kom je deze dagen één of twee keer per dag in de baan.
De wedstrijden zijn officiële wedstrijden waarbij je je 20 minuten van te voren moet melden in de atletentent. Reclame op kleding is niet toegestaan, maar daarom dragen wij als team mooie oranje shirts met onze naam en het logo van Frame Running Nederland. Je hebt een startnummer op je frame en op je rug en krijgt een sticker met je baannummer op je helm. Je mag niet eerder de baan op als dat de wedstrijdleiding het aangeeft. Als je hierbij begeleiding nodig hebt, dan is dat aangevraagd en zul je begeleid worden door één van de begeleiders van het Nederlandse team tot aan de start. Aan het eind van elke dag is er een medaille ceremonie, waarbij ook de volksliederen worden gespeeld.

Dag 7: Zaterdag
Dit is de laatste wedstrijddag. Hierop staan sowieso de langste afstanden gepland en worden de laatste finales gelopen. De laatste wedstrijden zullen zo rond 15:00 uur afgelopen zijn, waarna ook de laatste medailles uitgereikt worden. Daarna is er nog de afsluitende parade met de muziek van ABBA: the winner takes it all, en Queen: We are the Champions. De organisatie houdt een afscheidsspeech en de vlaggen worden het stadion uitgedragen. Daarna is het tijd om alles op te gaan ruimen en ons op te frissen en om te kleden voor het diner en afscheidsfeest. (Dit is natuurlijk een vrije keuze maar wel erg gezellig en leuk en de meeste mensen doffen zich daar ook echt wel voor op)

Het diner wordt vanaf ongeveer 19:00 in de kantine van de school geserveerd en na afloop gaan de tafels aan de kant en komt er een DJ om een feestje met elkaar te bouwen. Dit is geweldig om te zien hoe iedereen met en zonder rolstoel helemaal uit z’n dak gaat op de muziek.

De week is intensief maar ook geweldig mooi. Je bent natuurlijk vrij om bepaalde trainingen of activiteiten te laten schieten. Realiseer je echter wel dat het wel degelijk een trainingskamp en toernooi is en de trainers niet voor niets dagelijks voor je klaar staan om zinvolle, gevarieerde trainingen aan te bieden. Tussendoor is er misschien best een moment om even iets van Kopenhagen te zien. Maar als je echt ook wat van de stad wilt zien kun je het beste iets eerder arriveren of iets langer blijven.

Kosten:

  • Kosten Camp & Cup, afhankelijk van de keuzes die je maakt qua overnachting op de locatie of elders, alleen lunch of volledig verzorgd, tussen de €187,00 en €480,00 (prijzen 2023).
  • Als je de keuze maakt om alleen deel te nemen aan de Cup is dit nog wat goedkoper. Je kunt dan echter niet deelnemen aan de trainingen en sluit pas vanaf woensdag (de openingsceremonie) aan. Dit kan een keuze zijn, maar je mist hierdoor misschien wel wat van het teamgevoel en de ontspannen kennismaking met atleten uit andere landen. Bij je eerste deelname zul je voorafgaand geclassificeerd moeten worden en dus aanwezig moeten zijn.
  • Reiskosten van je woonplaats naar Kopenhagen en terug.
  • Reiskosten in Kopenhagen, van je logeeradres naar de baan en terug en eventuele andere uitstapjes die je daar gaat maken.
  • Eventuele bootkosten Putgarden-Rodby of de tol van de Grote Beltbrug in Denemarken. Reizen via de brug is over het algemeen behoorlijk goedkoper, ook als je de extra brandstof berekent.
  • Kosten overnachtingen (deze zijn inclusief bij het duurste Camp & Cup arrangement en anders zelf te regelen).
  • De maaltijden die niet in het door jouw gekozen arrangement zitten en de maaltijden van je supporters.
  • Extraatjes