Projecten Nederland

De geschiedenis van Frame Running

De ontstaansgeschiedenis van het Running Frame
Het running frame is al in 1989 ontwikkeld door de Deense ergotherapeut Connie Hansen. Zij ontwikkelde het running frame voor de atleet Mansoor Siddiqi die als rolstoelafhankelijk atleet vanwege zijn CP zich achterwaarts bewoog in zijn rosltoel. Met het frame kon hij voor het eerst zelfstandig voorwaarts bewegen! Frame Running is sindsdien alleen maar populairder geworden om dat vooral atleten die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten met het frame kunnen lopen of rennen! Sinds de zomer van 2018 is Frame Running zelfs een paralymisch onderdeel van de atletiek!

Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van Frame Running?

Lees het hele verslag hier

Frame Running in Nederland
In 2010 ‘ontdekte’ Petra van Schie, kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling revalidatiegeneeskunde van VUmc het running frame in Denemarken. Met het eerste project ‘de RaceRunner’ (2012-2013) konden voor het eerst running frames in Nederland uitgeprobeerd worden. Het vervolgtraject ‘Frame Running in beweging’ gaf revalidatiecentra en scholen de kans om het running frame (2015) uit te proberen.
Het huidige project ‘Frame Running is een sport’ ondersteunt verenigingen bij het opzetten van een Frame Running groep binnen de atletiekvereniging.
Wil je meer weten over de projecten van de afgelopen jaren?

Frame Running in de media

Frame Running krijgt regelmatig media aandacht.

We hebben nog veel meer filmmateriaal van zowel tv uitzendingen als instructie filmpjes. Deze zijn te vinden bij Frame Running TV.

Regels voor wedstrijden en evenementen

Steeds meer Frame Runningatleten doen mee aan wedstrijden en evenementen. Steeds meer organisaties van reguliere evenementen staan open voor deelname door Frame Runningatleten. Team Frame Running Nederland heeft twee handreikingen gemaakt, één voor de clubkampioenschappen en één voor deelname aan reguliere loopevenementen op de weg of in het bos. Deze documenten kun je gebruiken in de gesprekken met de evenementenorganisatie.

Sinds de zomer van 2018 is Frame Running een paralympische sport. Dit betekent dat wedstrijdsporters zich aan veel nieuwe internationale regels moeten gaan houden. Ben je van plan om als atleet mee te gaan doen aan deze wedstrijden, dan is het handig om meer te weten over de internationale gang van zaken.

Deelname aan wedstrijden is daarnaast alleen mogelijk als je geclassificeerd bent. Hoe dit werkt wordt in bijgaand artikel uitgelegd. Belangrijk om te weten is dat er momenteel gekeken wordt naar de indeling van de classificatie groepen en dat dit dus op korte termijn kan veranderen. NOC*NSF heeft een overzicht van de bestaande paralympische sportklassen. Verwacht wordt dat in 2019 bekend is hoe de internationale classificatie voor Frame Running atleten eruit gaat zien!

projecten-nederland | Frame Running

Hulp bij aanschaf

Wilt u als atletiekvereniging één of meer running frames aanschaffen? Of wilt u als bedrijf, serviceclub of particulier een atletiekvereniging helpen bij de aanschaf van running frames? Het Foppe Fonds, de Dirk Kuyt Foundation en Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind helpen graag mee via hun Frame Runner-regeling: zij dragen samen maximaal € 5.000 bij, onder voorwaarde dat u zelf € 2.500 bijdraagt. Voor het maximale totaalbedrag van € 7.500 kunt u drie running frames aanschaffen. Doel van de Frame Runner-regeling is dat kinderen en jongeren met een lichamelijke handicap kunnen sporten bij een gewone atletiekvereniging in hun eigen regio.
projecten-nederland2 | Frame Running

Tips voor trainingen

De website van Frame Running Nederland heeft een database met uitleg, video’s en trainingstips.
projecten-nederland3 | Frame Running